Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A design és a kövek harmóniája

A design és a kövek harmóniája

Egy ékszer kiválasztásánál nem csak az a fontos, hogy maga az arany, ezüst stb. jól nézzen ki, hanem az ékszer kövének is harmonizálnia kell az általa képviselt stílussal.

Egy elegáns megjelenésű ékszerbe például ahhoz illő követ érdemes tenni, apróbbat, dekoratívabbat, míg egy design ékszer esetén a nagyobb, jelentőségteljesebb, robosztusabb kő is megfelelő választás lehet. Mikor választunk azonban, nem csak azt nem árt tudnunk, hogy melyik szín mit képvisel, és mit sugároz, hanem az egyes anyagoknak a tulajdonságait is.

Cikkünkben a teljesség igénye nélkül igyekszünk összegyűjteni, melyik drágakőnek vagy ásványi kőnek milyen tulajdonságai, színelőfordulásai vannak.

Gyémánt

Ha a legismertebbel és egyik, ha nem a legdrágábban akarjuk kezdeni, akkor a gyémánt áll az első helyen, mint „a drágakövek királynője”. Szikrázó, nagy mértékben törés- és kopásálló, 140-szer keményebb, mint az utána következő rubin és zafír.

Rubin

A rubin a második legkeményebb drágakő, igen ellenálló, színe a galambvérszerűtől a kékes, ibolyás, színárnyalatig terjedhet. Elnevezése a latin „rubeus”, azaz piros szóból ered. A rubinnal ellátott talizmán védelemmel, sikerrel, és szenvedéllyel kecsegtet. Pozitív kisugárzása az emberekre a vitalitásban, kondícióban és szexuális energia növelésében nyilvánul meg.

Zafír

A zafír előfordul piros, kék, lila, zöld, sárga stb. színekben, de a legelterjedtebb vagy legközismertebb változata a sötétkék. A szó az arab „sahhyros” szóból ered, jelentése: kékes szín. Általánosságban a hit és a lelki tisztaság köve, nagy lélektani értéket tulajdonítanak neki, megnyugtatja az elmét, segíti a koncentrációt, elűzi a negatív gondolatokat. Tisztítja a véráramlást, szellemet, fájdalomcsökkentő, segít a magas vérnyomás kezelésében.

Ónix

Az Ónix a görög „Onyx” szóból származik, amely annyit tesz: köröm. Telt, fekete, vonzza a férfiakat. A múltban a királyi családok számára a rubin, zafír és smaragd mellett igen értékes ékszereket készítettek belőle. Egyiptomban még szobrokat is faragtak ónixból, a rómaiak pedig mozaikok készítésére használták fel. Vágykeltő hatású, enyhíti a fejfájást, véd a rossz erőktől.

Topáz

A topáz szinte minden színben előfordul, leggyakrabban színtelen, sárgás, egy különleges sugárzásos eljárás folyamán érik el, hogy tengerszínű legyen. Állítólag az ókori indiai „tapas” szóból ered, ami annyit tesz: tűz. Legelterjedtebb alakja csepp vagy szív alakú, egyébként pedig a barátság jellemzője, tartóssá teszi a hűséget és a harciasságot a partneri s baráti kapcsolatok esetén. Érzelmileg óv, biztonságérzetet nyújt.

Opál

Az opál a szanszkrit „upala”, azaz értékes kő szóból származik. Szépségét a szivárvány színai adják, igen törékeny kő, legnépszerűbb változata a piros és narancs, de igen elterjedtek a tejopálok is. Állítólag segít a Nagy Ő megtalálásában és segít a depresszív gondolatok leküzdésében.

Cirkónia

A cirkónia a leggyakrabban használt kövek közé tartozik az ékszeriparban. A perzsa „zargun” szóból eredeztetik, melynek jelentése színes-arany. Előkelő és luxus kinézetű, kiválóan helyettesíti a gyémántot. Tisztaságot sugall, s abban a hírben áll, hogy segít nyereséget, sikert, gazdagságot és bölcsességet szerezni. Ezen kívül véd a rossz energiától, segít az étvágytalanságon, növeli az önbizalmat és a kreativitást.

Ametiszt

Az ametiszt közkedvelten használt, lila féldrágakő. Megnevezése a görög „amethüsztosz” szóból származik, jelentése: nem részegítő. Azt tartották róla, hogy segít leküzdeni az alkoholproblémákat, az érzelem és a tiszta fejjel gondolkodás köve. Segíti a koncentrációt és a logikai gondolkodást, növeli a motivációt és tanulási képességet. Megteremti a belső békét, harmóniát nyújt, inspirációt ad, s fejfájás ellen is hatásos.

Füstkvarc

A füstkvarc a skót „morion” szóból ered, amely ellenszenvest vagy romolót jelent. A francia „moreau” viszont feketét. Ennek a kőnek a felszíne fényes és üveghatású. Fizikai és szellemi védelmet nyújt, taszítja a negatív gondolatokat, jólétet, gazdagságot és bőséget hoz az életünkben. Csökkenti a stresszt, nyugtalanságot és féltékenységet.

Keresés